24,08,2014

 

Раннє Євангеліє 11-е (Ін. 21, 15 - 25)

На Літургії Євангеліє від Матфея (18, 23 - 35)

 

                 Дорогі у Христі браття і сестри!

                        Слава Ісусу Христу!

    Бог-Отець Вседержитель є нашим із вами батьком, бо то Він напочатку нашого буття, забажав нашого існування і, згідно такого бажання Свого, надав нам його Духом уст Своїх та силою слова Свого. Таким чином, можемо собі нагадати, що життя наше, взагалі, і на землі, зокрема - є Божим для нас дарунком. Ми повинн, насправді, усвідомлювати, що дарунок цей є дарунком саме Божим, тобто, що кращих і величніших дарунків просто не буває.

    Однак, бачимо, що Божих життєвих дарунків нам, людям, усе ж почало не вистачати і ми так живемо, що перетягуємо одне від одного богодайні земні блага, або споживаємо незароблене, чи живемо в борг і не за можливостями.

    Дорогі браття і сестри, виправити описану ситуацію, коли ми живемо не згідно можливостей - годі! Все, що можливе, це прохання боржника перед позикодавцем і списання боргів, тобто процес, де рушієм є виключно милосердя людське та совість людини. Коли ж немає приязних стосунків між боржником та позичальником, то все вирішує суд, цивільний чи кримінальний кодекс законів, накладення покарань, чи конфіскація майна, чи позбавлення волі ... .

    Нині ж ми чуємо від рядків святого Євангелія, заклик людинолюбного Господа нашого Ісуса Христа, Який кличе нас не забути в житті нашому того, що усе що маємо, ми маємо із руки Божої! А тому - прощаймо одне одному гріхи - і дрібні щоденні, і великі, але співмірні прощенню! Таким чином ми не відлучимо себе від Отця нашого Небесного, і не зазнаємо найжорстокішої віковічної кари пекельної, у котрій людину жорстокосерду триматиме в полоні єдино лише заплутана совість її.

    Нехай же ніхто із нас не опиниться під справедливим судом Божим, а нехай сподобимось благословення Божого від нині і на многії літа, і на віки вічнії.

                                                                 Амінь. 

 

Апостол до Коринф'ян Перше (9, 2 - 12)