Неділя 30-а припала нині на Святе Богоявлення

19.01.2014

 

Євангеліє від Матфея (3, 13-17)

 

                                Христос охрещується!

                               Дорогі браття й сестри!

Не було у Господа жодної особистої потреби омивати себе водами ріки Йордану від руки Іоана Хрестителя. У води Йорданські входили змучені гріхом каянники, щоб від руки пустельного Іоана очистити тіло своє від скоєних гріхів. Цілковитого, однак, очищення Іоанове хрещення не надавало, бо якщо душа людини залишається нечистою від помислів цьогосвітніх, то, згодом світ знову втягує людину в гріховні тенета. Були, як чуємо, й такі, котрі лукаво приступали до покаяння.

Про Спасителя Іоан, хрестячи, промовляв, що - Той хреститиме Духом Святим і вогнем! Так, бо саме божественним вогнем Духа Святого Господь очищає людську душу, цілковито спалюючи усяку в ній скверну, котра є від світу цього. Господь увійшов у тії води Йорданські, куди грішники входили. Тим самим Господь вказує грішній людині, що не лише водою омитися, але й вогнем Духа Святого потрібно очиститись.

І бачив Іоан Духа Святого у вигляді голубиннім і зрозумів, що Ісус Є Той, Хто має Духа Святого від Отця Небесного; і чув Іоан голос Отцівський з Небес і зрозумів, що відтепер людина, охрещуючись водою, має неодмінно прийняти і Духа Святого від Отця, щоб як і Господь, стати сином чи дочкою нашого Отця, на небесах сущого.

Цінуймо, браття й сестри цей дар усиновлення, який є в кожному з нас. Те, що ми охрещені в ім’я Христове, дає нам цілковиту можливість розпрощатися зі згубними стихіями світу цього, даючи простір всередині нас Духу Святому. А де живе Дух Святий, там є і благовоління Отче, а де є благовоління Отче, там є і життя істинне та вічне, бо праведник на суд не приходить, а переходить від земної смерті відразу до життя. Відкиньмо, отже, лукаві неправдиві злі думки, бажання, хибні і сумнівні мрії, бо їхній кінець – скорбота  та тривога, а живімо лише благими помислами і нехай Дух Святий наповняє наші благочестиві думки, дарує нам мудрість та твердість віри, надії, любові. Дух Святий над Йорданом нехай вказує нам добрі дороги в житті, а ми нехай не схиляємось до лукавих, спокусливих та злих стежок.

                                                                            Амінь.

 

 

 

Апостол Титу (2, 11-14; 3, 4-7)