Дорогі браття й сестри!

    Серед безнастанних турбот сьогодення, ми невзмозі стверджувати, що серед наших із вами на цій землі земляків були справді святі люди, - нам це здається вигадкою, бо бачимо, що без спокус нездатні ми жити у мирі належному. Однак, не відаємо як Дух Божий дише у світі, й не знаємо шляхів Божого Промислу. Дуже часто, якщо не зазвичай, Дух Божий дише там де не дише вже людський дух, проте людина не бажає відступатися від Божої Правди.

    Згадаймо, браття й сестри перших мучеників руських варягів - Феодора та сина його - Івана, що не забажали вклонити душі свої поганським божкам, а по суті пристрастям низьким та гріховним. "Не дам, - каже - сина своєго бісам", - за що й був із сином своїм посічений поганами на радість коротку дияволу (983). Згадаймо, браття й сестри, також Антонія, Іоана та Євстафія (Кумець, Нежило і Круглець - 1347), що теж від язичників литовських постраждали, не розлучивши себе із Христом Богом нашим. Згадаймо, також Петра Калнишевського - святого нашого старця 110-ти літнього, котрий і земну, і небесну правду осягнути спромігся. Не мине поза нашу увагу і сповнене правди й жаги справедливости перед Лицем Божим звитяжзтво наше 20-х років у часи боротьби за Україну, бо після імперської деспотії боротьба за Україну сповнилася в наших серцях воїстину правдою Божою, що її подав пророк наш народний Шевченко.

    А скільки наших братів та сестер з усіх поколінь народу протягом віків і не підозрювали навіть, що сподоблені будуть Царства Небесного. Та й чи не кожному, хто відходить до Господа, ми бажаємо Того ж таки Небесного Царства.

    Дорогі у Христі, браття й сестри, знаймо, що творили Христовою силою подвиги на землі нашій, в народі нашому подвижники, і мученики, і страстотерпці, і добротворці, і святожителі. То чи побоїмося нині ми іти в житті своєму за Христом? Не зможемо убоятися долі християнської, а будемо упиватися благодаттю життя у Христі Ісусі - Господі нашім, - ітимемо за світлом Його і радощах, і в горі, і вдень, і вночі, і в терпінні, і в полегшенні.

                                                                                                 Амінь.