Євангеліє від Матфея (19, 16-26)

 

             Слава Ісусу Христу!

      Дорогі у Христі браття й сестри!

   Дехто запитав в Ісуса: Учителю Благий! Що зробити мені, щоб у Царство Боже потрапити?

«Це, — говорить відомий німецький біблеїст 20-го ст.Теодор Цан, — не було запитання людини, роздратованої своєю гріховністю й моральним безсиллям в своїх прагненнях до святості, але запитання людини, котру не задовільняли вимоги інших учителів благочестя й моральної поведінки. Ісус, однак, справив враження на нього і, той пройнявся довірою то Того, Хто міг би підняти учня Свого над недолугою масою іудейського благочестя., ср. V:20».

   Чому ти зовеш мене добрим? Ніхто не є добрим – лише Отець мій небесний! (Тобто, -ти ж не вважаєш Мене рівним Отцю!)

   Багатий юнак, таким чином назвав Ісуса Богом інтуїтивно, бо шукав у житті своєму досконалого благочестя і відчував, що Ісус вносив у фарисейське чи будь-яке інще іудейське релігійне середовище неспокій та замішання. Це замішання, мабуть, дещо втішало юнака, бо й він не був задоволений характером неначе застиглого вітчизняного благочестя..

   Питання релігійної застиглості в житті багатого юнака, Христос вирішив швидко, покликавши цього юнака залишити не лише якісь гріхи, а тлінне золото його заможного упорядкованого життя та вирушити слід за Ним, за Ісусом, до справжньої досконалости – дотримуватися заповідей Божих за будь-яких обставин!

   Шкода, трохи шкода, що юнак цей відмовився піти за Ісусом, тому Христос категорично заявив, що багатій цей ніяк не ввійде в Царство Боже.

Благочестя цього молодого фарисея було і благочестивим, і благополучним. Тобто, в благополучних обставинах юнак зміг стати благочестивим, а чи збереже він своє благочестя, якщо благополуччя його віддалене буде від нього? Христос юнакові прямо сказав: Йди за мною – за Мною, - це означає ночувати в полі, не знати, що станеться невдовзі, тощо. Треба, щоб ми були благочестивими завжди і в усяких обставинах життя.

   Дорогі браття й сестри! Помилка цього юнака полягає у тому, що він не довірився Ісусові Христові; назвав Ісуса Благим як Бога, однак не довірився Йому як Богові! Коли Христос промовив »Іди за Мною», то можна було б не хвилюватися за життя своє. Але, навіщо будемо осуджувати цього багатого юнака, коли ми й самі не кращі, бо часто перебираємо при вирішенні своїх життєвих проблем масу варіантів, а варіант звернення до Христа Бога часто залишаємо чи не на смертний кінець свій. Так не годиться! Тому звертаймося до Бога в усіх наших життєвих потребах і Він неодмінно допоможе нам, якщо ми прохатимемо у Нього речей добрих, або таких, що на добро повернуть будь-яку нагальну нашу справу.

   Що ж до багатства, то сказав Господь прямо, що людина, яка злиплася із багатством своїм, не зможе ввійти в Боже Царство, - чому?Дуже просто – тому, що вона невзмозі відліпитися від багатства свого! Врата Царства Божого відкриті, а людина, що навантажена тлінним золотом неспромагається увійти у Тії Врата. Покинь із рук свої земне стражденне злото і, - ти в Царстві; покинь негаючись земне злото заради золота небесного і матимеш найбільший успіх усього свого життя!

 

                                                                  Амінь.