Лукас Ван Лейден. Зцілення єрихонського сліпого (1531)
Лукас Ван Лейден. Зцілення єрихонського сліпого (1531)

                                                                                                                                  26,01,2014

 Євангеліє від Луки (18, 35-43)

 

       Христос охрестився!

     Дорогі браття й сестри!

    Сліпець Єрихонський довго і не один рік не смирявся зі своїм становищем незрячої людини, а невідступно сподівався на визволення від своєї біди. Чудом є уже те, що цей сліпець, чекаючи, таки зустрівсь зі своїм Ізбавителем, тобто ніколи не втрачав віри у своє прозріння, хоча, зазвичай, люди не вірять ні в що в подібному становищі, й не сподіваються ні на що, перебуваючи у справжній та явній для багатьох сліпоті. Та Бог, мандруючи зі словами Євангелія, просторами Краю, ніколи не оминав тих місць, де знаходилися люди зі справжньою та гідною людською вірою у силу Божу й чудо Боже.

    Господь і Бог наш Ісус Христос звільнив єрихонського сліпця від його недуги не лише заради нього, а більшою мірою заради нас із вами, бо ми є теж сліпцями, бо не бачимо ми правди Божої посеред неправедного світу, не бачимо Бога, який створив небо і землю, а лише себе і твориво рук своїх ми бачимо. Ми – себелюбці і ходимо, насправді, в темряві; спотикаємося, але не каємося, а лише жаліємо себе «стражденних». Ми не бачимо Бога, бо споглядаємо лише себе, або себе в інших. Визнаймо себе сліпцями в Дусі Божому та забажаймо прозріння від Бога, щоб його справді отримати! Перенесімо свій погляд із себе на ближнього свого і тоді зможемо сказати слід за Апостолом, що вже не ми живемо, а живе в нас Христос. Щоб отримати, браття і сестри, духовне прозріння ми маємо також подолати і пристрасті наші, і гріхи наші – глибокі й поверхневі, легкі чи важкі. Будьмо певні, браття й сестри, що так чинячи, ми подібно до єрихонського сліпця, обов’язково зустрінемося із Христом! Нас до Нього підведуть люди та ангели Божі і ми слізно благатимемо Божу благість змилосердитися над нами та дарувати нам твердий духовний погляд на будь-які речі в нашому житті.

    Нам необхідне, браття й сестри, довготерпіння для того, щоб дочекатися, - як Господь проходитиме повз, і – нас із вами до Нього підведуть чи то ангели його, чи то посланці хоч би й були вони на той момент в тілах людських. Аби так сталося із кожним з нас, то ми очищуймо себе швиденько від усякої скверни, чинячи супроти себе навіть немилосердно, як лікар, що відтинає мертвотне. Гріхи бо наші до смерти нас приводять, а здорова душа лине в небо й відкинувши колись тіло своє, наче використаний енергетичний ступінь космічної ракети, полине до Свого Отця у довгоочікувані обійми - безперешкодно.

                                                                                             Амінь. 

 

 

 Апостол до Тимофія (1, 15-17)