18.05.2014

 

Євангеліє від Іоана (4, 5-42)

 

                 Христос воскрес!

       Дорогі у Христі, браття й сестри!

    Святий Апостол і Євангелист Іоан, найближчий учень Господній звіщає нам із вами про те, що Христос після першої Пасхи Своєї проповіді, коли він вигнав торгівців із Храму, був змушений пояснювати фарисеям та старшим Своє Божественне право на подібні дії. Більш докладно Ісус розповів про Своє Небесне походження Никодимові, який прийшов до Господа таємно уночі. Вподальшому Господь, зустрівшись біля колодязя Якова у Сихемі із самаритянкою, розповів їй про воду живу, якої, хто скуштує. то втратить першорядний інтерес до всього, що є земне в людині. Тобто, після того. як людина почне жити духом своїм в Бозі, Який - є Дух, то усе, що стосується земного її існування, неодмінно стане для такої людини другорядним! Людина тоді відчуває звільнення від багатьох земних оков. Оковами цими є хвилювання людини щодо усіляких справ, коли людина знає, що їй ніхто й ніщо не допоможе, а вона змушена про все потурбуватися сама. Небезпека такої позиції полягає  у тому, що в разі невдачі у справах, людина впадає у великий відчай та погоджується на сумнівні способи досягнення успіху, які завжди є пропоновані виключно лукавим та слугами його. Можливо, саме тому самарянка так багато разів виходила заміж, надзвичайно турбуючись про те, щоб не зоставатись самотньою. Вона швидко зважувалася на черговий шлюб саме через те, що згаданий страх самотності сильно лякав її, а коли вона погоджувалася і страх відступав, то знову бачила, що їй із новим чоловіком погано як і раніш із попереднім. Коли ж людина пізнає приходить до розуміння того, що найголовнішим є вірність Духові істини, то й усі інші справи в такому разі втрачають усю свою напругу і нагальність! Ну, то й що, - промовляє така людина, - що я втрачаю те чи інше? Головне, що совість моя перед Духом Божим залишається чистою, і. - Господь обіцяє мен івічне життя за дотримання Його моральних заповідей. Отже, хто Духом Божим живиться, той уже не так міцно прикутий до земних джерел існування, й отримує в житті своєму допомогу Божу, тобто - живе з Богом!

                                                                    Амінь. 

 

 

 Апостол Діянь (11, 19-26)